Dolomitterne.                     Juli 2001.      Vandretur i Dolomitterne.

 

Retur til indholdsfortegnelse.

 

Billeder fra turen.

 

Billederne stammer fra Ruby Rejser turene ”Imellem forrevne bjergtinder” samt ”De høje Dolomitter”.

 

Hver af turene er af en uges varighed. Turene kan tages enkeltvis, eller i forlængelse af hinanden.

 

Bjergområdet Dolomitterne ligger i den nordøstlige del af Italien. Der er tale om et selvstændigt område, altså ikke en del af Alperne. Bjergene, der består af kalksten, er p.g.a. kraftig erosion meget spidse og forrevne. Dolomitterne består af et utal af mindre fjeldmassiver, adskilt af dale med byer og bilveje. Typisk tager det 2 dage at vandre over et fjeldmassiv. Dolomitterne er primært et vintersportssted, hvilket ses af et utal af skilifte og løjper. Mange steder kan man derfor vælge, om der skal vandres op eller ned, eller om skiliftene skal benyttes. Der er mange folk i liftområderne, men lidt længere inde på fjeldet tynder det kraftigt ud. Slægtsskabet med Østrig fornemmes tydeligt, idet Tysk anvendes lige så meget som Italiensk.

 

Udover de normale vandreruter der, via dalstrøg og pas, følger bjergenes naturlige færdselsårer, findes der ligeledes et utal af spændende via ferrata, eller klatresti, ruter. Ruterne er i større eller mindre omfang sikrede med fastboltede wirer eller stigetrin, hvilket betyder at der er muligt at gå relativt vanskelige eller eksponerede ruter, som ellers ville kræve viden og erfaring m.h.t. egentlig klatring og sikring. Den fastmonterede sikring betyder endvidere, at der blot skal medbringes et minimum af klatreudstyr i form af sele med 2 fastmonterede slynger og karabinere samt en hjelm. På enkelte ruter kan det på visse årstider være nødvendigt med isøkse og stegjern. Klatrestierne ligger ofte mellem 2 hytter, så man kan vælge mellem en normal vandretur eller en via ferrata tur. Via ferrata ruterne findes i mange forskellige sværhedsgrader, gående fra ”let” til ”det tør / kan jeg ikke”. En god beskrivelse af 90 via ferrata ruter findes i bogen ”Klettersteige Dolomiten” fra Bergverlag Rother, ISBN 3-7633-3096-8. Jeg prøvede blot 2 ruter på denne tur, men det kunne være morsomt at genopleve området og prøve nogle flere. Begiver man sig ud på en længere eksponeret rute, skal det gøres opmærksom på at der ofte forekommer ”varme-tordenvejr” midt på dagen.

 

I modsætning til Norsk friluftstradition starter dagen på hytterne ikke med et solidt morgenmåltid. Tværtimod, Italienerne nøjes med 2 tørre skiver brød med lidt marmelade. Det er dog muligt at bestille ”erweitertes fruhstuck”, så får man noget kødpålæg samt lidt ekstra brød, men dette er udover standard, og skal bestilles. M.h.t. middag tager Italienerne dog revanche, idet man kan vælge imellem flere forskellige normale restaurantsmenu’er, i modsætning til Norge hvor menu’en er ens for alle. M.h.t. frokost kan der enten bestilles en madpakke bestående af et par boller med lidt pålæg, eller istedet vælge at spise på en hytte. Ofte passer det så fint, at der ligger en hytte midtvejs mellem 2 overnatningshytter. M.h.t. vand er området meget tørt, og vand købes normalt i flasker på hytterne. Jeg er ikke bekendt med, om det er tilrådeligt at drikke fra områdets få vandløb.

 

Men vigtigst af alt er, at Dolomitterne er et utroligt flot område.