Ryfylkeheiene.                  Oktober 2002.                    Vestlige del, nnv for Lysebotnen..

 

Retur til indholdsfortegnelse.

 

Billeder fra turen.

 

Billederne stammer fra en forlænget weekend vandretur i den vestlige del af Ryfylkeheiene, nnv for Lysebotnen, der blev gået i oktober 2002.

 

Strækningen var: Lysebotnen – Stakken – Grasdalen – Eidavatn – Nilsebu – Lysebotnen.

 

Under afslutningsvandringen, på en tur i juni samme år, af de 16 km asfalt anlægsvej ned til Lysebotnen, fremkom ideen om at medtage cykel, for hurtigt at kunne komme frem og tilbage mellem Lysebotnen og Nilsebudam. Hermed ville det, på en forlænget weekend, være muligt at komme længere ind i den vestlige del af Ryfylkeheiene. Bommen ved Lysebotnen var åben, men lokalbefolkningen kan efter behag lukke denne, så man ved aldrig om det er muligt at komme ind eller ud. Det er muligt at bestille taxa til turen, der forøvrigt går gennem et flot område.

 

Ved vandring i ydersæsonerne, har man ofte hytterne og fjeldet for sig selv. Dette var også tilfældet på denne tur, bortset fra Stakken, hvor eftersøgningsfolk fra Norsk Røde Kors overnattede. Sne, tåge og blankis gav periodevis vanskeligere orientering og vandring, men dette forekommer ofte ved vandring i maj/juni eller september/oktober.

 

Ryfylkeheiene er, efter min mening, et af de flotteste og mest spændende områder syd for Haukelifjeld. På grund af meget sparsom vegetation og jorddække, går man ofte direkte på grundfjeldet. Stenhederne er ofte relativt flade, med kløfter, søer samt sten spredt ud over terrænget, hvilket giver en hel speciel oplevelse. I området forefindes der også meget store søer / vandmagasiner, f.eks. Blåsjøen. Mod Lysebotnen er terrænget mere dramatisk med stejle fjeldsider ned mod den smalle Lysefjord. Kjeraq, der er kendt for en fastkilet klippeblok  i en sprække, 1.000 m over et lodret fald ned mod Lysefjorden, befinder sig ca. 2-3 timers vandring fra Lysebotnen. Området er tilmed velegnet i forbindelse med en forlænget weekendtur, idet køretiden fra Kristianssand er ca. 3 – 3,5 time.